4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε καθημερινά στα παιδιά σας


Πόσο συχνά συζητάτε με τα παιδιά σας; Πόσα γνωρίζετε για τους φίλους τους, την καθημερινότητά τους, τους προβληματισμούς τους; Αν στην ερώτηση «Πώς πήγε σήμερα το σχολείο» ή «τι κάνεις» η απάντηση που παίρνετε είναι μονολεκτική, τότε δείτε ποιες ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να έρθετε πιο κοντά στο παιδί σας.

Αν το παιδί δεν απαντά στην ερώτησή σας ή απαντά μονολεκτικά, μην το πιέζετε να μιλήσει. Αντ’ αυτού πείτε του ότι μπορείτε να περιμένετε να σας μιλήσει αργότερα και αρχίστε να του διηγήστε εσείς την καθημερινότητά σας. Με αυτόν τον τρόπο θα το ενθαρρύνετε να μιλάει για τις εμπειρίες του.

Αντί να του λέτε «Ποιος είναι ο Παύλος; Δεν επιτρέπεται να κάνεις παρέα μαζί του πριν τον γνωρίσω», ρωτήστε το να σας πει για τον καινούργιο του φίλο και πώς του φέρεται καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο του δείχνετε εμπιστοσύνη και το κάνετε να νιώθει άνετα με τις επιλογές του.

Αν το παιδί σας έχει τις μαύρες του ή η ημέρα του δεν είναι καλή, αντί να προσπαθήσετε να υποβαθμίσετε τα συναισθήματά του, λέγοντας κάτι του τύπου «δεν μπορεί να μην έγινε τίποτα καλό σήμερα», προσπαθήστε με κάποιον τρόπο να του φτιάξετε τη διάθεση, πηγαίνοντας λόγου χάρη να πάτε σινεμά, μια βόλτα ή να παίξετε ένα επιτραπέζιο.

Όταν κάνει κάτι για πρώτη φορά αντί να το αναλάβετε εσείς για λογαριασμό του, αφήστε το να προσπαθήσει και πείτε του πως θα βρίσκεστε εκεί για να το βοηθήσετε όποτε το χρειαστεί. 

Πηγή: www.altsantiri.gr